Verkkokurssin alusta: Mitä alustaa me käytämme?

Verkkokurssin alustan valinnassa kannattaa löytää sopiva tasapaino kustannusten ja helppokäyttöisyyden välillä. Jos meillä on peukalo keskellä kämmentä, suosittelen teachable.com -palvelua verkkokurssin alustaksi. Muussa tapauksessa ehdottomasti WPLMS.

Jos haaveenasi on oman verkkokurssin tekeminen, oikean verkkokurssialustan valitseminen on yksi kriittisimmistä vaiheista. Tämä pätee etenkin sellaisille yrityksille ja yrittäjille, joilla ei vielä ole maksavia asiakkaita. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin päätyä maksamaan 100 euroa kuukaudessa verkkokurssin alustasta, silloin kun ei ole lainkaan tuloja. Asiaa vaikeuttaa myös se, että suomalaiset eivät lähtökohtaisesti ole erityisen halukkaita maksamaan verkkokursseista. Toisaalta ei ole myöskään mitään järkeä ottaa käyttöön ilmaista verkkokurssin alustaa, jos sitä ei voi kustoimoida omaan ideaan soveltuvaksi.

Verkkokurssin alustaa valitessa onkin löydettävä tasapaino:

 • alustan helppokäyttöisyyden ja
 • alustan käytöstä aiheutuvien kiinteiden kustannusten välille.

Verkkokurssin alusta, jos hallitset WordPressin

Suunnittelemme jatkuvasti uusia tuotteistettuja palveluita eri toimialoille. Tästä johtuen meillä ei ole koskaan valmiiksi asiakkaita, joille voisimme markkinoida palveluamme. Onnistumisemme kannalta onkin ehdottoman tärkeää, että voimme testata palvelun toimivuuden ja liiketoimintalogiikan nopeasti ennen kuin investoimme ideaan merkittävästi rahaa tai rasitamme toimintaamme kiinteillä kuluilla.

Käytämmekin mieluummin verkkokurssin alustan pyörittämisessä säästetyt eurot sivujemme hakukoneoptimointiin, markkinointiin ja uusien asiakkaiden hankkimiseen.

Peukalosääntönä voidaan pitää, että yksi Adwords klikkaus maksaa noin 10 senttiä. Säästämällä verkkokurssin alustan kiinteissä kustannuksissa, saamme joka kuukausi sivuillemme 1000 klikkausta enemmän.

Käytämme itse WPLMS-teemaa

Kahvitauko.fi -sivulla on käytössä WordPressiin asennettu WPLMS teemaa (Wordpress Learning Management System). Voit ostaa WPLMS teeman 60:lla eurolla Themeforestista.

Olemme tehneet käyttämäämme WPLMS -teemaan jonkin verran muokkauksia. Muokkausten avulla olemme:

 1. nopeuttaneet sivujemme toimintaa poistamalla osan ”ylimääräisistä” toiminnallisuuksista ja
 2. tehneet teeman ulkonäöstä omaan silmään sopivan.

Sinänsä kumpikaan näistä toimenpiteistä ei olisi ollut pakollinen, mutta teimme ne kuitenkin. Vaikka WPLMS:n käyttäminen vaatii pientä jumppaa ennen käyttöönottoa, on sen käyttö kannattavaa pienistä kustannuksista johtuen.

Hyvä verkkokurssin alusta on Themeforestista ostettava WPLMS

WPLMS ansiosta Kahvitauko.fi -palvelun verkkokurssien pyörittämisen aiheutuvat kiinteät kustannukset ovat vuodessa 17 euroa. (www-osoitteen vuosimaksu)

WPLMS:n asentaminen omille sivuille

Emme ole valitettavasti laatineet vielä yksityiskohtaisia ohjeita WPLMS verkkokurssialustan asentamiseen. Se ei ole kuitenkaan mahdoton tehtävä ja arvioisin, että ilman aikaisempaa WordPress kokemusta asennukseen kuluu arviolta noin viikko. Tämä johtuu siitä, että teemassa on aika paljon erilaisia toiminnallisuuksia ja asetuksia, joiden kanssa menee hetki aikaa. Lisäksi teeman (ja pakollisten lisäosien) kääntäminen suomeksi vie jonkin verran aikaa.

Oman verkkokurssin alustan asentaminen etenee tiivistetysti seuraavalla tavalla:

 1. hanki oma www-osoite
 2. tilaa hosting-pavelu
 3. asenna hosting-palveluun WordPress
 4. osta WPLMS:s teema Themeforestista
 5. asenna WPLMS ja tuo demosisältö
 6. muokkaa WPLMS:n demosisältö omaan tarkoitukseen sopivaksi
 7. (liitä verkkokauppa ja suomalaiset verkkopankkitunnukset)
 8. tee kurssi valmiiksi

Olemme ohjeistaneet video-ohjeiden avulla kuinka yllä mainitut tehtävät suoritetaan. (lukuunottamatta kohdat 5 , 6 ja 8).

Verkkokurssin alusta, jos oma peukalo on keskellä kämmentä

Jos sinulla ei ole lainkaan kokemusta WordPressista tai koodauksesta, suosittelen, että otat käyttöön jonkun valmiin alustan. Muista kuitenkin testata ideasi ennen kuin sitoudut maksamaan kalliista verkkokurssin alustasta.

Jos haluat käyttää valmista verkkokurssin alustaa, suosittelen, että toimit seuraavalla tavalla:

 • tee ilmainen verkkokurssin Teachable -palvelussa
 • selvitä herättääkö verkkokurssisi kiinnostusta
  • jos kurssi herättää kiinnostusta, siirrä kurssisi johonkin maksulliseen palveluun tai maksa ulkopuoliselle taholle WPLMS:n asentamisesta
  • jos palvelu ei herätä kiinnostusta, jätä kurssi pyörimään ilmaiseen alustaan ja tee jotain muuta elämälläsi.

Tämän menetelmän suurin etu on, ettet tuhlaa satoja tai tuhansia euroja ideasi testaamiseen. Et tule joutumaan roviolle, jos tarjoat kurssiasi ensin ilmaiseksi ja myöhemmin ryhdyt veloittamaan siitä – se on elämää ja sinulla on yrittäjänä oikeus toimia miten haluat.

Etuna tässä on vielä se, ettet tee lainkaan turhaa työtä. Jos verkkokurssisi menestyy, voit siirtää kaikki Teachableen tehdyt tekstit, videot, äänet ja kuvat uuteen palveluun. Eli siirtyminen ilmaisesta verkkokurssin alustasta maksulliseen on helppo viikonloppuprojekti.

Verkkokurssit ja ihmisten maksuvalmius

Moni suhtautuu verkkokursseihin skeptisesti ja etenkin Suomessa opetusta on totuttu saamaan ilmaiseksi. Kokemuksesta voinkin sanoa, että ihmiset eivät ole erityisen halukkaita (1) käyttämään tai (2) varsinkaan maksamaan verkossa tapauhtuvasta koulutuksesta.

Suomi on kohdemarkkinana myös sen verran pieni, että jos verkkokurssista halutaan saada yhtään tuloja, on verkkokurssien ja virtuaalisten palveluiden kiinteät kustannukset pidettävä mahdollisimman alhaisina. Tästä syystä esimerkiksi Kahvitauko.fi -palvelun liiketoimintamalli perustuu kahteen palikkaan:

 1. annetaan virtuaalinen materiaali täysin ilmaiseksi ja
 2. tarjotaan tavallisia koulutuksia ja räätälöintejä yrityksille, viranomaisille ja yhteisöille

Mistä tiedämme tämän?

Olemme tämän artikkelin kirjoitushetkellä tehneet useita erilaista verkkokursseja/tuotteistettuja palveluita. Osa ideoista on toiminut ja osa on jo ehditty lopettaa. Viimeisimmät projektimme aakkosjärjestyksessä:

Palvelun nimi Kuvaus Kohtalo
 app.innover.fi Virtuaalinen avustaja rakennustuotteiden CE-merkintöihin. Work in progress – ei prioriteettilistan kärjessä. Kiinteät kustannukset 17 euroa vuodessa.
cewizard.eu Work in progress – ei prioriteettilistan kärjessä. Kohdemarkkina koko maailma. Maksavia asiakkaita mm. Etelä-Koreasta, Malesiasta, Venäjältä, Irlannista. Kiinteät kustannukset 17 euroa vuodessa.
kahvitauko.fi Virtuaalinen avustaja digitaaliseen markkinointiin ja yrittäjyyden aloittamiseen. Prioriteettilistan kärjessä ja jatkuvan kehityksen alla. Käyttäjiä paljon, mutta käyttäjistä ainoastaan pieni osa on halukas maksamaan kursseista. Kiinteät kustannukset 17 euroa vuodessa.
perukirjanetissa.fi Virtuaalinen avustaja perunkirjoituksen järjestämiseen. Prioriteettilistan kärjessä ja jatkuvan kehityksen alla. Tällä hetkellä menestynein verkkokurssimme. Kiinteät kustannukset 17 euroa vuodessa.
probateservice.eu Lopetettu, koska ihmiset eivät ole valmiita maksamaan tällaisesta verkkokurssista.
Kirjoittanut: Juhani

14.9.2016