Verkkokurssi suunnitteilla? Vältä nämä virheet

Digitalisoituminen ja opetuksen siirtyminen internetiin on lisännyt erilaisten verkkokurssien suosiota. Vältä kolme yleisintä virhettä, jotka tulevat syömään menestystäsi!

verkkokurssi ilman kuukausimaksuja

Verkkokurssit ja e-kirjat ovat opetuksen seuraava ”The Big Thing”. Verkkokurssien ja e-kirjojen avulla lähes kuka tahansa voi tehdä omasta osaamisestaan helposti myytävän ja monistettavan tuotteen. Parhaassa tapauksessa hyvin tehdystä verkkokurssista tulee automaattinen rahakone, joka tuottaa sinulle kuukausittain tuloja ilman, että sinun tarvitsee tehdä käytännössä yhtään mitään.

Kun suunnittelet omaa verkkokurssia, vältä seuraavat kolme virhettä ja parannat menestymisesi todennäköisyyttä huomattavasti:

 1. Huono suunnittelu
 2. Väärät välineet
 3. Väärä julkaisualusta

Huono suunnittelu – huono verkkokurssi

Oletko koskaan miettinyt miksi useissa palveluissa kuten esimerkiksi Youtubessa ja iTunesissa on mahdollisuus muuttaa kuuntelu-/katselunopeutta?

Se johtuu siitä, että useimmat videot ja äänikirjat sisältävät turhaa jaarittelua, maiskuttelua ja täytesanoja. Ihmiset ovat kuitenkin kiireisiä eikä kovinkaan moni haluat tuhlata arvokkaita vapaa-ajan tunteja pitkäveteisen jaarittelun parissa. Yksi suurimmista virheistä onkin tehdä verkkokurssi, joka tuhlaa ihmisten aikaa.

Hyvän ja huonon verkkokurssin erottaakin usein suunnittelu. Käytä siis reilusti aikaa sisällön ja etenkin sanomasi suunnitteluun: mene nopeasti asiaan ja poista tekstistäsi kaikki ylimääräinen. Verkkokurssien yhteydessä ei ole häpeä olla nopea.

Älä tee ainakaan näin:

 • Nauhoita videoita ilman harjoittelua

Tee näin:

 • Kirjoita suunnitelmasi paperille
 • Lue skripti ääneen
 • Sujuvoita tekstiä
 • Lue skripti uudestaan
 • Poista tekstista kaikki täytesanat
 • Kuvaa videosi
 • Kuvaa epäonnistuneet kohdat uudestaan
 • Jälkikäsittele ääni ja kuva
 • Julkaise

Väärät välineet syövät luottamusta

Fyysisistä tavaroista poiketen palveluita ei voi koskea, maistaa tai nähdä. Tästä johtuen verkkokurssin, kuten muidenkin palveluiden kehityksessä, on erittäin tärkeä keskittyä ulkoiseen ilmeeseen ja ”fyysisiin todisteisiin”. Varmista siis, että pakkauksen ulkonäkö (tässä tapauksessa kuvan- ja äänenlaatu) on viimeisen päälle kunnossa – ne ovat käytännössä ainoat asiat, joiden perusteella asiakas voi arvioida kurssisi laatua. Jos tuotteen pakkauksella ei olisi väliä, Apple ja Samsung toimittaisivat uudet puhelimet pahvilaatikon sijaan sentin maksavissa muovipusseissa…

Älä ainakaan tee näin:

 • Nauhoita ääntä ja puhetta ilman erillistä mikrofonia
 • Kuvaa videota käsivaralla käyttäen kännykkää/järjestelmäkameraa/videokameraa
 • Kuvaa videota ilman hyvää valaistusta

Tee näin:

Väärä julkaisualusta

Verkkokurssien ja e-kirjojen perimmäisenä tarkoituksena on säästää omaa aikaa ja tehdä rahaa mahdollisimman helposti. Oikean julkaisualustan valitseminen on yhtä tärkeää kuin hyvä suunnittelu ja hyvät välineet. Internet on täynnä julkaisujärjestelmiä, joissa verkkokurssien julkaisu, päivittäminen ja ylläpito on pienen aloitusmaksun (n. 50€) jälkeen täysin veloituksetonta. Tällaiset alustat vaativat kuitenkin maksullisia alustoja enemmän kustomointia ja käännöstyötä. Julkaisualustaa valitessa onkin hyvä miettiä tarkkaan kumpi seuraavista vaihtoehdoista sopii sinulle paremmin:

 1. Kuukausimaksullinen julkaisualusta, jonka käyttöönotto on nopeaa ja vaivatonta
 2. Ilmainen julkaisualusta, jonka käyttöönotto on hieman työläämpää

Mitä ikinä teetkin niin älä ainakaan tee näin:

 • Valitse ensimmäistä julkaisualustaa, jonka löydät

Tee näin:

Katso täältä ilmaiset ohjeet WordPressin ja julkaisualustan asennukseen. Älä huoli, se on helpompaa kuin uskotkaan!

Kirjoittanut: Jarkko

24.5.2016