SSL-sertifikaatti nettisivuille

Omille nettisivuille kannattaa asentaa SSL-sertifikaatti. SSL-sertifikaatti ei nykyään maksa mitään ja asennus onnistuu todella helposti.

SSL on internet-liikenteen suojausmentelmä, joka luo suojatun ja turvallisen yhteyden kahden tietokoneen välillä. SSL-sertifikaatti on puolestaan SSL-yhteyden varmenne, jonka asentaminen on nykyään ilmaista ja vie vain pari minuuttia. Asennus kannattaa sillä SSL-sertifikaatista on oikeasti hyötyä nettisivuillesi, sillä se nimittäin auttaa sivujen hakukoneoptimoinnissa, helpottaa verkkokaupan perustamista ja myös näyttää ammattimaiselta.

Suosittelemme SSL-sertifiointiin Let’s Encryptia, sillä se tarjoaa SSL-sertifioinnin:

  • ilmaiseksi
  • automaattisesti
  • ja yhdellä napin painalluksella

Let’s Encryptin avulla olemme itsekin asentaneet SSL-sertifikaatin kaikille nettisivuillemme aina demosivuista alkaen. Esimerkiksi tämänkin sivun osoitepalkissa näkyy https:// -alku ja vihreä lukko. Eli kaikki toimii ja liikenne meidän sivujen ja sinun selaimen välillä on salattu SSL:n avulla!

SSL-sertifikaatin asennus uudelle nettisivulle

Jos nettisivusi eivät vielä ole valmiina, niin SSL-sertifikaatin asennus on helppo toimenpide.

  • Se vie noin 2 minuuttia.
  • Ei maksa mitään.
  • Ja et tarvitse yhtään koodausosaamista.

Näytämme nettisivujen asennukseen keskittyvässä Kahvitauko Avustajassa, miten SSL-sertifikaatti saadaan laitettua työn alla olevalle nettisivuille. Eli, jos seuraat linkatun Avustajan ohjeita päädyt (lähes huomaamattaan) asentamaan SSL-sertifikaatin nettisivuille.

SSL-sertifikaatin asentaminen kannattaa hoitaa heti alussa, kun pöytä on vielä puhtaana. Näin nimittäin säästetään omaa aikaa ja hermoja, kun ei tarvitse jälkikäteen käydä sivuja läpi ja varmistaa sisällön salausta. Alussa toteutettu asennus siis hoitaa kaiken automaattisesti taustalla ja voimme keskittyä laadukkaan sisällön tuottamiseen ja salaus hoituu automaattisesti taustalla.

SSL-sertifikaatin asennus vanhalle nettisivulle

SSL-sertifikaatin asentaminen vanhalle nettisivulle vaatii hieman enemmän työtä, koska jokaisen sivun toimivuus joudutaan varmistamaan yksi kerrallaan. Ongelmia meille tulee käytännössä kuvien ja linkkien kohdalta, koska ne voivat edelleen osoittaa http:// -alkuiseen osoitteeseen (joka ei ole siis suojattu yhteys).

Tällöin käyttäjälle tulee rikkinäinen lukko varoituksena, jos sivuilla on samanaikaisesti suojattua ja suojaamatonta sisältöä. Osa tiedostoista voi siis olla siirretty suojatun yhteyden yli (https://) ja osa suojaamattoman yhteyden yli (http://).

Meille tulee varoitus, jos sivulta löytyy suojattua ja suojaamatonta sisältöä

Sinänsä tämä ei ole vaarallista ja kaikki toimii, mutta rikkinäinen lukko antaa hieman huonon kuvan sivuista ja siksi se kannattaakin korjata. Jos olet itse kiinnostunut tuomaan omat sivusi nykyaikaan, suosittelen seuraamaan CSS tricks -sivuilla olevia ohjeita, joiden avulla olen itse tehnyt siirron kaksi kertaa.

Kirjoittanut: Juhani

19.9.2016