Muistilista WordPressin käyttöönottoon

WordPressin asentaminen ja käyttöönotto on helppoa. Esittelen seuraavaksi viisi yksinkertaista temppua, joiden avulla teet nettisivuistasi turvallisemmat ja käyttäjäystävällisemmät.

Valitse vahva käyttäjätunnus ja salasana

WordPressin pääkäyttäjätunnusta ja salasanaa kannattaa varjella yhtä tarkasti kuin omia verkkopankkitunnuksia. Joissain tapauksissa jopa tarkemmin. Mikäli joku onnistuu arvaamaan pääkäyttäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan, mikään ei estä häntä esimerkiksi varastamassa asiakkaidesi tietoja tai poistamaan sivustoasi. Tai jos kyseessä on erityisen taitava ihminen, voi hän asentaa sivuillesi lukuisia eri haittaohjelmia, jotka varastavat sivuiltasi arkaluonteista tietoa tai ohjaa verkkokaupan maksut omalle tililleen.

Muista:

 1. Anna pääkäyttäjän oikeudet vain harvoille ja valituille ihmisille
  • Voit huoletta rajoittaa käyttäjien oikeuksia asetuksista
 2. Kun pääset luomaan käyttäjätunnuksia, älä anna pääkäyttäjän nimeksi ”Admin” – se on tyhmää, joten älä tee niin
  • Nimimerkki Admin on ensimmäinen käyttäjätunnus, jolla tunkeutuja yrittävät hyökätä sivuillesi
 3. Varmista, että käyttäjätunnus ja salasana on sellainen, ettei niitä pysty arvaamaan
 4. Tee tarvittaessa itsellesi useita eri käyttäjiä.
  • Esimerkiksi yksi käyttäjä ylläpidollisiin toimiin ja toinen blogin kirjoittamista varten

Muuta osoiterakenne

WordPressin osoiterakenteen oletusasetus on hieman kummallinen eikä sellaisenaan sovellu kovin monelle sivustolle. Vai mitä mieltä olet, kumpi osoiterakenteista on selkeämpi?

WordPress osoiterakenne

Klikkaa WordPressin Ohjausnäkymästä Asetukset -> Osoiterakenne -> valitse Artikkelin nimi -> Tallenna muutokset.

Jos sivuillasi on sisäisiä linkkejä, tarkasta linkkien toiminta muutoksen jälkeen. Osoiterakenteen muuttaminen voi rikkoa joidenkin linkkien toiminnan.

Asenna teema

Ellei tavoitteesi ole tehdä sivuja täysin nollabudjetilla, osta teema. Yleisesti ottaen teeman ostaminen on sellainen paikka, jossa muutaman kympin säästäminen ei kannata, koska maksullisten ja ilmaisten teemojen välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Oman ja muiden mielenrauhan vuoksi toivon, että valitset sellaisen teeman 1) jolla on paljon käyttäjiä, 2) jota päivitetään usein 3) jonka käyttö ja ylläpito on helppoa.

Sopivan teeman etsiminen kannattaa aloittaa Themeforest -palvelusta. Hyväksi todettu teema toiminnallisuuksien ja helppokäyttöisyyden puolesta on esimerkiksi Avada. Avadan laadukkuudesta kertoo se, että Avada on asennettu yli 255 048 sivustolle.

WordPress teemat

Päivitä säännöllisesti

WordPressiin sisältyy neljä erillistä päivitettävää osa-aluetta: 1) WordPress 2) Teema 3) Lisäosat ja 4) Käännökset. Pääset päivitysvalikkoon klikkaamalla WordPressin ohjausnäkymästä kohtaa Päivitykset. Tältä sivulta näet kaikki päivitystä vaativat osa-alueet.

Huom! Jos sinulla ei ole käytössä lapsiteemaa ja olet tehnyt muutoksia CSS tiedostoon, päivitys hävittää muutokset. Varmista siis ennen päivitystä, että muutokset on tallessa tai käytössäsi on lapsiteema.

Wordpressin,

Optimoi kuvat

Hitaat nettisivut ovat yksi suurimmista syistä miksi ihmiset poistuvat sivuilta. Sivujen hitauteen vaikuttaa moni asia, kuten sivuilla oleva koodi ja kuvat. Koodin nopeuttaminen on hieman työläämpää, joten sivujen nopeuttaminen on helpointa aloittaa kuvista.

Kaikilla ei valitettavasti ole pääsyä nopeaan valokuituyhteyteen. Lisäksi todella moni nettisivujen vierailijoista selailee sivuja kännykän nettiyhteydellä. Tästä syystä onkin erittäin tärkeää, että sivuillasi ei ole suurikokoisia kuvia. Esimerkiksi järjestelmäkameralla otetut huippulaadukkaat kuvat voivat olla kooltaan yli 10 MB. Tällaisen kuvan lataaminen vie hitaalta netiltä jopa useita minuutteja. Voit omalla kohdallasi miettiä, että jaksatko odottaa nettisivun avautumista montaa minuuttia? Uskon, että vastaus on EN JAKSA.

Testaa sivujen nopeus helposti:

 1. Siirry osoitteeseen Sivutohtori,
 2. kirjoita kenttään sivustosi osoite,
 3. klikkaa Analysoi sivut.

Jos sivustosi kuvat (Kohta Sivun kuvat yhteensä) on yli 1000 KiB, suosittelen läpikäymään kaikki sivuiltasi löytyvät kuvat. Nyrkkisääntöinä voidaan pitää, että yksikään yksittäinen kuva ei saisi missään nimessä olla kooltaan edes 200 KiB.

Alla esitetyssä tapauksessa näemme suoraa, että sivujen koko on aivan liian suuri 1181KiB.

Sivutohtori

Rullaamalla sivua alaspäin kohtaan Voit pakata kuvia, näet kuinka paljon kuvissa on ns. ylimääräistä. Näiden sivujen nopeuttaminen olisikin helppoa: pienennetään suurimmat kuvat -> huomattavasti nopeampi sivu.

Sivutohtori

Mitä seuraavaksi?

Se kuinka sinun tulee edetä, riippuu ovatko nettisivusi jo valmiina.

Jos sivut ovat jo valmiit:

 1. Varmista, että käyttäjätunnukset ja salasanat ovat turvallisia
 2. Päivitä WordPress, lisäosat, teemat ja käännöstiedostot
 3. Muuta osoiterakenne
 4. Analysoi sivut Sivutohtorin avulla
 5. Tutustu valmiisiin teemoihin themeforest.net -sivustolla

Jos sivut ovat vasta tekeillä:

 1. Lopeta sivujen tekeminen, siirry osoitteeseen themeforest.net ja lataa valmis teema
 2. Tee turvalliset tunnukset
 3. Muuta osoiterakenne
 4. Päivitä WordPress, lisäosat ja käännöstiedostot
 5. Analysoi sivut Sivutohtorin avulla

 

Kirjoittanut: Jarkko

3.10.2016