3 Neuvoa jokaiselle yrittäjälle

Netissä toimivan yrittäjän arki ei ole helppoa - etenkään silloin, kun yrityksen kiinteät kulut ovat jättimäiset. Pienennä nettitoiminnasta aiheutuvia kiinteitä kuluja jopa 90% noudattamalla seuraavia neuvoja.

WordPress, Teemat ja Google Analytics = 5/5

Maailmassa on yli 1 000 000 000 julkista nettisivua. Näistä miljardista nettisivusta yli miljoona on räätälöity vain ja ainoastaan suomalaisille. Kun tarjontaa on näin paljon, miksi ja miten ihmeessä ihmiset löytäisivät juuri sinun sivut?

Tämä on kysymys, johon markkinointitoimistot ja konsultit vastaavat usein sanoilla responsiiviset nettisivut, SEO, avainsanatutkimus ja hakukonemarkkinointi. Ulkoistettuna nämä ovat kuitenkin sellaisia toimenpiteitä, jotka lyövät nettibisneksen kiinteät kustannukset katosta läpi. Esittelen seuraavaksi kolme keinoa, joita noudattamalla pidät nettibisneksesi vuosittaiset kiinteät kustannukset alle 100:ssa eurossa.

1. Ota käyttöön WordPress

WordPress on käytössä jo yli 60 000 000 sivulla, tehden siitä netin suosituimman sisällönhallintajärjestelmän. Esimerkiksi Angry Birds, The Walt Disney Company,  Playstation ja Renault luottavat WordPressin voimaan. WordPressin laadun takaa kaksi asiaa 1) sen monipuolisuus ja 2) hinta.

1. WordPressin potentiaali on käytännössä rajaton – mitä ikinä haluatkaan tehdä, voit tehdä sen WordPress avulla. Haluatko esimerkiksi sivujesi hakukoneoptimoinnin kuntoon, chatpalvelun sivuillesi tai ilmaisen verkkokaupan? Jokaiseen näistä löytyy ilmainen ja kuukausimaksuton lisäosa, jonka asennus ja käyttöönotto hoituu muutamalla hiiren klikkauksella.

2. WordPress on myös erittäin edullinen vaihtoehto – itseasiassa se on niin edullinen, että sen käyttö on täysin ilmaista. Sinun ei siis tarvitse maksaa vuodessa euroakaan nettisivujen ylläpidosta ja päivittämisestä.

Tehdään seuraavaksi pieni testi: mieti kuinka paljon maksat kuukausittain nettisivujesi ylläpidosta. Seuraavaksi kerro luku kahdellatoista. Lopuksi jaa saamasi tulos 200:lla. Nyt tiedät kuinka monesti voisit vuoden aikana lentää Helsingistä Pariisiin ja takaisin, jos et joutuisi maksamaan nettisivujesi ylläpidosta.

Jos nettisivusi eivät vielä pyöri WordPressilla, mene ja asenna WordPress. Nyt heti – piste. Säästä nekin rahat ja lähde vaikka muutaman kerran vuodessa ansaitulle lomamatkalle!

2. Tee nettisivut teeman avulla

Kun haluat kotiisi uuden pöydän, et mene metsään kaatamaan puuta ja rakenna pöytää itse. Et myöskään palkkaa naapurin Hannua rakentamaan pöytää puolestasi. Sen sijaan otat kännykkäsi esille, avaat nettiselaimen ja etsit lähimmän huonekaluliikkeen osoitteen ja käyt ostamassa pöydän sieltä. Miksi ihmeessä tekisit nettisivusi alusta alkaen itse tai palkkaisit naapurin Hannun tekemään ne sinulle? Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia on edennyt jättimäisin harppauksin. Nykyisin nettisivujen tekeminen ei ole sen hankalampaa kuin Word -dokumentin kirjoittaminen tai IKEA kalusteiden kokoaminen – Etsi ohjeet, noudata ohjeita ja nauti tuloksista.

WordPress teemat ovat kuin kaupasta ostettava pöytä – nettisivut, jotka joku muu on suunnitellut ja tehnyt puolestasi valmiiksi. Tiivistetysti WordPress Teemat ovat nettisivujen tekijän Graalin malja.

Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi nettisivut, jotka on tarkoitettu valokuvaajalle, verkkokaupalle, kuntosalille tai hotellille? Voit ostaa kaikki edellä mainitut sivut omaksesi vain 59 dollarin hintaan. Kuulit oikein – kaikki omaksi 59 dollarilla. Mitäpä jos siirtyisit seuraavaksi osoitteeseen Themeforest.net ja tutustuisit esimerkiksi kymmeneen suosituimpaan nettisivupohjaan (teemaan) ja katsoisit löytyykö niiden joukossa tilanteeseesi sopiva nettisivu – lupaan että löytyy.

Neuvoja yrittäjälle: Themeforestista löydät teeman jokaiseen tarkoitukseen

Olemme kuulleet paljon kauhutarinoita siitä, kuinka pienyrittäjät ovat maksaneet itsensä kipeiksi nettisivuista ja niiden ylläpidosta. Ennen kuin sitoudut maksamaan tuhansia euroja ulkopuoliselle taholle, mene ja tutustu Themeforestin tarjontaan.

3. Asenna sivuillesi analytiikka

Markkinointi ilman Analytiikkaa on kuin silmät kiinni suunnistamista – molempien onnistuminen vaatii todella paljon tuuria!

Analytiikka on nettibisneksen elinehto – sen avulla tiedät mikä toimii ja mikä ei. Analytiikan avulla näet myös helposti mitkä markkinoinnin toimenpiteet tuovat sivuillesi eniten kävijöitä, kuinka mainoslauseesi toimivat ja mitä kautta ihmiset löytävät sivusi. Tarvitseeko analytiikan käyttöönottoa edes tämän enempää perustella? Noh, perustellaan kuitenkin:

  1. Se on ilmaista. Osa analytiikkaohjelmista on täysin ilmaisia, kuten esimerkiksi yleisimmin käytössä oleva Google Analyticsin. Sinun ei siis tarvitse maksaa kalliita kuukausimaksuja siitä, että näet mitä sivuillasi tapahtuu. Ilmaisten ohjelmien käyttöönotto on myös helppoa ja niillä pääsee jo todella pitkälle.
  2. Voit selvittää miten vierailijat löysivät sivusi. Analytiikan avulla näet esimerkiksi tulevatko ihmiset sivuillesi Facebookin tai Googlen hakukoneen kautta. Analytiikasta näet myös kaikki ne avainsanat, joiden avulla ihmiset ovat löytäneet sivusi. Kun tiedät avainsanat, voit tehostaa sivujesi hakukoneoptimointia.
  3. Selvität suosituimmat sivut. Analytiikan avulla tiedät mikä on sivustosi suosituin sivu. Tätä tietoa voi käyttää esimerkiksi markkinoinnin tukena.
  4. Tiedät mitä kannattaa parantaa. Analytiikan avulla näet tarkkaa tietoa siitä mitä vierailijat sivuillasi tekevät ja voit käyttää tätä tietoa sivujesi hienosäädössä. Esimerkiksi jos löydät sivun, jossa on suuri poistumisprosentti, voit yrittää pienentää sivujen poistumisprosenttia kirjoittamalla sivun uudestaan tai lisäämällä sivuille uusia kuvia.
  5. Apua on saatavilla. Jokaisen myynti- ja markkinointitoimiston palveluvalikoimaan sisältyy analytiikkaa. Eli kun tarvitset apua – sitä on saatavilla.

Eli asenna sivuillesi analytiikka, ennen kuin törsäät huomattavia summia myyntiin, markkinointiin ja webbisivujen kehittämiseen. Analytiikka avulla tiedät mitä parantaa, mihin keskittyä ja miten saat mainoskampanjoistasi enemmän irti.

Analytiikasta nähdään mainostamisen vaikutus kävijämäärään

Mitä seuraavaksi?

Kahvitauko.fi -palveluun sisältyy ilmaiset ohjeet kaikkiin edellä mainittuihin työvaiheisiin sekä muita hyödyllisiä neuvoja yrittäjälle: WordPressin asentaminen, teeman lataus, nettisivujen tekeminen, analytiikan käyttöönotto, hakukoneoptimointi, sähköpostimarkkinointi ja paljon muuta.

Ole työpaikkasi päällikkö ja tutustu ohjeisiin >>

Kirjoittanut: Jarkko

3.10.2016